Beylikdüzü Koçtaç Arkası
info@tellmeinn.com

Sınır Koyabilmenin Yolu

Sınır Koyabilmenin Yolu

Sınır Koyabilmenin Yolu beylikdüzü psikolog

Son 10 yıldır sosyal medya üzerinden çok fazla pompalanan konular sizin de dikkatinizi çekmiştir.

* Hayır diyebilmek

*Sınır koyabilmek

*Kendin olabilmek

*Kendini tanımak

*Kendine zaman ayırmak…

Size de tanıdık gelmiş olmalı.

Farkındaysanız başlıkların tamamı kişiliğimizle ve kendimize verdiğimiz önemle alakalı. Dolayısıyla öncelikle kendimizi iyi hissetmeye ihtiyacımız var.

Ama her zaman her eylem için gerekli zamanı ve gerekli fiziksel koşulları yakalamak mümkün değil. Realist olalım; her gün toplu taşıma ile işe gidip yılda sadece 7 gün izin kullanabilen bir aile babası kendine zaman ayırma konusunda ne kadar başarılı olabilir.

Zaman zaman televizyonlarda ve sosyal medyada denk geldiğimiz “lütfen kendinize zaman ayırın, kısa süreliğine de olsa sessiz bir köşeye çekilip kendinizi dinleyin..” tavsiyeleri bir kesim için asla mümkün olamıyor maalesef.

“Hayır diyebilme ve sınır koyabilme” konuları da benzer şekillerde engellere takılabiliyor. 

Bizler sosyal canlılarız. Enerjimizin bir kısmını sosyal çevremizden alırız. Sosyal çevre ile girdiğimiz iletişim ve toplu yaşamak da bazı kuralları beraberinde getirir. 

Kimi zaman istemeden de olsa bazı eylemleri gerçekleştirmek zorunda kalırız. Örneğin kuzeninin düğünün de istemesen de halay çekersin. Halaya katılmamana farklı anlamlar yüklenebilir. Halayın kökeni ve antropolojik temeli ile ilgili Dorapedia’nın şu ironik videosunu izlemenizi tavsiye ederiz. 

Şaka bir yana sosyal ilişkilerimizi düzenleyen kurallar topluluğunun antropolojik kökeni “yaşam süresini uzatacak” şekilde kurgulandığını gösteriyor.

Yani komşumuza hayır diyememenin, iş arkadaşımıza hayır diyememenin, okul arkadaşımızın şakasına mağruz kalıp sınır koyamamanın altında sosyal ilişkilerin kalıcılığına olan ihtiyaç yatıyor diyebiliriz.

Ancak sınır koyabilmenin ve hayır diyebilmenin bir yolu var; gelişmek ve güçlenmek. Başkalarına olan ihtiyacı azaltmak. 

Kariyer yaşantımızda ileriye doğru attığımız her adım, kişisel ve deneyimsel gelişimimiz için aldığımız her eğitim bizi daha güçlü kılar.

Diğer insanlara bağımlılığımız olduğu müddetçe onlara hayır dememiz zorlaşacaktır.

Evlilik aşamasındaki 2 gencin ailelerini düğünlerine bulaştırmamak ve kendi istedikleri eşyaları almak için yapmaları gereken şey finansal olarak güçlü olmalarıdır.

Yani özetle sınır koyabilmek için kendine yetebilmek gerekir…

Adres: Barış Mahallesi Karadeniz Caddesi No: 7 Aslan Residence Kat:2 Daire:27

Beylikdüzü/İstanbul

Yaz
Bireysel, çocuk, ergen ve çift psikoloğu, Wisc-4 ve Cas Testi