Beylikdüzü, İstanbul
0552 491 99 27
info@tellmeinn.com

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı

bilgisayar oyunu bağımlılığı

Ebeveyn gözünden bakıldığında vakit öldürmek veya “derslerden kaytarmak” için yapılan basit bir eylem gibi görünse de konsol oyunları çocuğunuzun hayatında önemli bir boşluğu dolduruyor olabilir.

Normal hayatta yapamayacağı bir çok şeyi bu oyunlarla yapabilmesinin verdiği haz paha biçilmezdir.

Bunun için empati yapalım ve bir çocuk bu oyunları oynarken neler hissediyor onları inceleyelim;

Savaş oyunları oynarken aslında kendisini bir tarafa ait hissediyor. Taraf olma duygusu ile bir gruba ait olmanın verdiği hazzı yaşıyor. Bir takım askerlerle birlikte ilerleyerek değişik yerleri fethediyor ve zafer kazanmanın verdiği mutluluğu yaşıyor.

Tabii ki bunu yaparken bolca şarjör harcıyor ve karşı taraftaki düşman askerlerini öldürüyor. Etkisiz hale getirdiği bir askerin yanına yaklaşıp ona defalarca ateş edebiliyor. İçgüdüsel bir merak veya cani bir istek olabilir. Denenmemiş hiç bir şey bırakılmıyor. Bunlar o çocukta bir rahatsızlık olduğunu göstermese de oyunu oynarken yaşadığı psikolojik deşarjın ne kadar önemli olduğu hakkında bize bilgi veriyor.

Veyahut bir şehirde istediği arabayı çalarak hiçbir kurala uymadan özgürce dolaşabiliyor. Önüne çıkanları ezebiliyor veya bir silahla insanlara ateş edebiliyor. Ama bir yere kadar.

Oyunlarda da gerçek hayatta başına gelebilecek her şey geliyor. Polis peşine düşüyor yakalanıyor, hapse atılıyor ve hatta ileri suçlarda polis tarafından vurulup ölebiliyor.

Ama bunların hepsini denemek ona haz veriyor ve tek tuşla tekrar sıfırdan oyuna dahil olabiliyor. Gerçek hayatta böyle bir şansı olmadığının o da farkında ama sonsuz kredili bilgisayar oyunlarında istediği her şeyi yapabilmenin tadını çıkarıyor.

Tabii ki bu oyunlar görece vahşet içerse de belli bir yaş grubunda oynanabilen oyunlar olduğu için özellikle değerli vaktin kaybolmasından fazla bir zarara sebep olmuyor. Ama o vakit, dengeli beslenme yeterli uyku gibi önemli parametreler içerdiği için fiziksel dengeyi bozuyor ve bu da ruh halini olumsuz etkiliyor.

Ülkemizin en popüler sporlarından biri olan futbol oyunları bu listenin başında geliyor. Sadece iki takım seçip karşılıklı gol atmaktan ziyade çocuklar artık bu oyunları internet üzerinden dünyadaki diğer akranlarıyla da oynuyor. Transferler yapıp belli bir mali bütçeyi kontrol ediyor. Turnuvalara katılıp sezon oyunlarında şampiyon olmaya çalışıyor. Belli bir hikaye örgüsünde ilerleyen oyunlar olduğu gibi teknik direktör olup takımlar yönetebiliyor.

Gerçekten bu tarz oyunlar çocuğun karar verme mekanizmalarını geliştirmesinde de önemli yararları olan oyunlar.

Eski dönemlerdeki gibi “kum ve çamurla” oynama imkanı artık çok kısıtlı, bilgisayarlarla yapay zekayla oynayan çocuklarımız var. Bunun yasaklanmasından ziyade yararlı yönlerini kullanmalarını sağlayarak belirli sürelerde çocuklarımızın bu oyunları oynamalarını sağlamalıyız.

Bu tarz konsol oyunlarının yanında son zamanlarda gündemimizi yeterince işgal eden mavi balina gibi internet üzerinden oynanan çok tehlikeli oyunlar da mevcut.

Tehlikeli bir şekilde dolaşıma sokulan bu oyunlar çocukların can güvenliğini tehdit ediyor. Bu tür oyunlarla ilgili hem devletin ilgili kurumlarına hem de ebeveynlere önemli görevler düşüyor.

Tabi ailenin korumacı olma konusunda abartılı olmaktan kaçınması gerekiyor.

Baskıcı ve yasaklayıcı tutumdan ziyade şeffaf ve çocuğun bir suç işlediği korkusuna kapılmadan oynadığı oyunu rahatlıkla ailesine anlatabileceği bir ortam oluşturulmalı ki bu zararlı oyunları oynayan çocukların tespiti yapılabilsin.

Kısa süreliğine stres atmak amaçlı oynandığında zararı olmayan bu konsol oyunları özünde sanal ve gerçeklikten uzak görünse de uzun süreli oynandığında çocukta temel ihtiyaçlarını bile yerine getirmeden kendisini oyundan alıkoyamama noktasına getirebiliyor. Böyle bir durumda zaten kesinlikle uzmanlardan yardım almak gerekli. Önemli olan bu noktaya gelmeden önce ufak dokunuşlarla süreyi belirlemek ve helikopter ebeveynlikten ziyade kontrollü olarak çocuklara rahat ve güvenli bir oyun alanı açmak gerekiyor.

Hepinize kaliteli bir aile içi iletişim dileriz.

Adres: Barış Mahallesi Karadeniz Caddesi No: 7 Aslan Residence Kat:2 Daire:27

Beylikdüzü/İstanbul

 

Bir yanıt yazın

Yaz
Bireysel, çocuk, ergen ve çift psikoloğu, Wisc-4 ve Cas Testi